Tuesday, December 1, 2009

jangan BERDENDAM...


comelnya HAMSTER ni.....kau boleh geng dengan BUDAK GEMOK PINK...boleh main tepuk tepuk amai amai nanti dengan budak gemok PINK ok! sebab sekarang aku tak boleh sangat nak layan budak gemok PINK..harap kau jadi teman baik dan teman jahat dia...


http://emo.huhiho.com


tengok..tengok...budak gemok pink sudah meroyan bila aku tak layan dan tak feed mereka dengan TEMPE...kau loncat la atas badan kawan kau yang BONCIT tu...bagi six pack sikit perut dia...main main jangan sampai cedera ok BUDAK GEMOK PINK!



ok..tujuan post kali ini..bukan mahu bercerita pasal BUDAK GEMUK PINK...budak gemuk PINK kita tinggalkan seketika...hari ini aku BAIK..aku nak bagi TIPS...TIPS TIPS untuk tak bagi hati kita berdendam dengan orang lain.....


amalkan membaca....



@surah Al-Fatihah (surah ini mesti hari hari WAJIB baca..melainkan datang bulan...kalau lelaki..WAJIB baca hari hari...jangan ponteng solat JUMAAT...fahami maksud tersirat)
@ayat kursi
@surah Taha ayat 1-5 untuk bagi hati kita lembut dan senang untuk memaafkan orang..


jangan berdendam...
anda yang memaafkan orang sesungguhnya anda mempunyai jiwa yang besar...


ingat satu je..orang yang BERDENDAM hidupnya mungkin seronok kerana melihat orang lain JATUH TERSUNGKUR..orang yang didendam mungkin akan TERSUNGKUR..tetapi tidak mustahil satu hari nanti dia bangkit dari KEJATUHAN itu...


orang yang IRI HATI..hati ada hasad dengki...memang hati dia sangat tak senang tengok orang lain BAHAGIA...tapi tak pe la..harap orang orang macam ni..satu hari nanti dia sedar la..dia buat "macam macam" tu tak mendatangkan benefit pon untuk dia...mungkin kau tak dapat balasan sekarang...tapi benda benda ni semua KARMA.. "what goes around comes around"


kalau ada orang nak DENGKI lagi dan lagi dan lagi dengan aku..tak pe la..kau dengki la..aku REDHA~




Imam Bukhari dan Muslim meriwayatkan daripada Nukman ibn Basyir r.a. sabda Rasulullah s.a.w....

"Di dalam jasad itu ada seketul daging..Apabila baiknya ia..maka baiklah jasad itu...Apabila jahat..nescaya jahatlah seluruh jasad itu...Ianya adalah hati"



-KLIK pada gambar untuk tinggalkan link blog anda-

p/s: jangan lupa pergi BLOG GENG cik epal ok! tinggalkan link anda dekat BLOG INI...dekat entri blog tu..nanti aku update kalau free...

57 comments:

  1. betul tu..
    plus bile hati kita bersih akan terpancar kat muka dia..

    so sape yang busuk ati tu bawa2 la bertaubat

    ReplyDelete
  2. tq diatas tips2 tu..i dh c berdendam ngn u dh...hehe...tk cre

    ReplyDelete
  3. hehehe~
    betul dik~
    kak setuju~

    sebab kak pernah baca..
    hati yg berdendam ni memang tanah yang subur utk syaitan tambah dan membawa pada kejahatan~

    ReplyDelete
  4. kelik kelik iklan taylor's~
    hehe ;p

    ReplyDelete
  5. alhamdulillah. bagus entri ni. nak bagi 102 markah dekat kau. tahniah2.

    ReplyDelete
  6. tol2..xbek berdendam...
    klu skt ati sngt2 pn..
    let it go...
    seeloknya, b4 pejam mata nk tdo 2...
    maafkan sume orang...=]

    ReplyDelete
  7. sorry cikepal, komen cikepal masuk kat pending tadi, tapi da apprve da :)

    ReplyDelete
  8. herm,dh mmg kejadian manusia.ade je yg tak cukup.tp yg paling tak beshnye nak men iri hati dendam bagai.huhu ape pun gud lak.heh (padahal final da bis)

    ReplyDelete
  9. protttt... buang ckit..

    cett.. ko jgn bedendam lak..ekekeke

    ReplyDelete
  10. tQ cikepal bagi tips yang begune ni..
    lagi2 utk orang yang suke bdendam like me..ngeh3 :p

    ReplyDelete
  11. aik??ko de due blog ke weh??yg ne je kan aktif??aiyak..tak kesah la..aku ske bace yg ne..=)

    btol ape ko ckp..dendam kdg2 mkn diri..huhu

    ReplyDelete
  12. Bagus petua nih..
    mudah tuk dipraktikkan..
    thansk 4 sharing..

    ReplyDelete
  13. cik epal suka pet ke?
    hmmmmmmmm

    ReplyDelete
  14. //anda yang memaafkan orang sesungguhnya anda mempunyai jiwa yang besar...//

    memang betul kawan. kadang-kala kita enggan maafkan seseorang, ini menunjukkan kita mengelak daripada menerima sifat kemanusiaan. salam berkenalan.

    ReplyDelete
  15. tengAh berdEndam dengAn orAng ke?

    weLL, berdendAm ni buaT aku x seLesa. Aku mudah maafkAn orAng.

    hidUp kena happy maa~~ ngehee~

    ReplyDelete
  16. tengAh berdendAm ke?

    weLL, berdendAm dengAn orAng ni buaT aku x seLesa. So, sebab tu la aku mudah-cikai je maAfkan orAng.

    Bangun je esOk pagi, semUa perkAra semaLam aku dah lupakan. i'm frEsh everydAy~~

    hidUp kena happy maa~~ ngehee~~

    ReplyDelete
  17. Hehehe.. hamster memang sentiasa comel :)
    Dan sangat menghiburkan.

    ReplyDelete
  18. yeah.. berdendam is not good.. makes our emotions crazy only.. haha.. and cute hamster! =P

    kenwooi.com

    ReplyDelete
  19. masih berdendam ngn org curi ns untk lunch nghr nih

    ReplyDelete
  20. The Hamster sooo cute!

    Pass by from Innit :) Have a nice day!

    ReplyDelete
  21. amboi2 hehe...i nk jd setiuasaha gengcikepal leh x??..FOC jer..hehe..

    ReplyDelete
  22. betol tu..susah act nak control dr tak berdendam..bnyk2 doa je jln terbaik utk sucikan hati..takleh pakai cuci guna sbun jer..hukhuk

    ReplyDelete
  23. kalau kite dah malas lyn org tu, tp org tu saje nk jolok sarang tebuan. adakah salah kalau kite nk berdendam dari kite smash muka dia? hahaha.

    hai cik epal, tazkirah yang baik

    ReplyDelete
  24. setuju dengan cik epal tapi pakcik dah dapat balas dendam hari nie hehehehe

    ReplyDelete
  25. dendam lama2..leh jadi barah...ngeeee

    ReplyDelete
  26. uh thx for ur entry
    helps me lots of jgn bdendam :)

    kamu chomel jugaaa :)

    ReplyDelete
  27. huhuh,masih berdendam dengan tuan rumah yg menipu jual rumah...6 bulan ++ menunggu..Anyway, I did special entry on u...check it out...

    ReplyDelete
  28. berdendam tak bawak ke mana pun

    ReplyDelete
  29. dendam ni penyakit hati yang paling kritikal..huhu

    ReplyDelete
  30. kalo kita rasa yang kita tak berdendam tapi sebenar nya kita berdendam cm ne eh ??

    ReplyDelete
  31. huhuhu...

    ak sgt susah nk brdendam ngn owg..

    ak akn maafkan diew..

    tp sgt susah nk lupakan ape yg diew dh wat...

    hmmm...

    ReplyDelete
  32. mcmn lak kalau org tu dah bahagia ..pas2 dia dok cari bahan utk sakitkan hati kita n tabur fitnah supaya dia nampak baik,suci murni di mata `bahan yg dirampas` tu..dan kita nie nampak buruk n jahat di mata `bahan yg dirampas` tu...sakitnyaaa hati ini!!!!!!!!

    ReplyDelete
  33. wpun hati nie dh trima dia bukan jodoh kita..niat nak jdkn mereka2 nie as frenz..tp nape teman barunya dok xhbs2 sakitkan hati nie??..nampak sgt dia xleh tgk diri nie yg dh dikecewakan nak bahagia gak..so,sapa yg berdendam skrg nie?? dh bahagia tu dah la..nape perlu sakitkan hati nie??

    ReplyDelete
  34. Betul2,xbaek berdendam sesama insan..sebaik-baiknya kita nasihat menasihatilah ya...

    ReplyDelete
  35. hohoo..cik Epal..mcm terkena jek ngna entry cik Aja yg "Why Engineer" tuh..hehhee

    ReplyDelete
  36. kalau hati cantek,, muka otometik jd cantek ohhh ;)

    ReplyDelete
  37. dendam juga tergolong dalam salah satu dari penyakit hati..rawatlah hati kita dengan amalan2 zikir dan muhasabah diri..sesungguhnya,pesanan2 yang berunsur ke arah kebaikan itu juga,dikira dakwah..jadilah khalifah yang dimuliakan ALLAH..AMIINN

    ReplyDelete
  38. cik epal,
    mengganas lak skang ek.
    entry bertimbun2,asik update je.
    siap ade blog baru lak tuh

    [komen xde kaitan]

    ReplyDelete
  39. huhuhuh dendam terhadap KFC dan MC'D belom terbalas....... =p

    ReplyDelete
  40. dendam iri hati dengki. 3 beradik ni jenis keturunan setan lah ni.

    ReplyDelete
  41. ok.
    seriously hamster tue comel.
    thank a lot for the tips.
    =)

    ReplyDelete
  42. iri hati cpt busuk hati
    dendam pun cpt busuk hati..

    manusia susah babe..
    mcm2 kerenah..
    x boleh tgk org senang..

    pastu mentungganglanggangkan hidup org lain..
    pastu seronok takterkata..

    ReplyDelete
  43. tak elok dendam.. mkn diri sndri nnti

    ReplyDelete
  44. Uh..sebiji gua kene.gua xtw la gua ni dendam ke ape.tp gua sgt susah nak memaafkn org lain.perasaan tidak pcy dan lain2.

    ReplyDelete
  45. Hidup ceria tanpa dendam.. huhu :)

    Tapi rasanya paling tidak seseorang tu ada juga kalau tak banyak..sikit rasa dendam kat sapa2 tu.

    ReplyDelete
  46. entry ni buat saya terfikir..bukan elok pon berdendam kan..

    tp camane kalo kte nampak macam berdendam,tp dalam hati kte tak,dah maafkan pon org tu..

    jawab ye ustazah!hakk

    ReplyDelete
  47. kaki berdendam dan berendam
    berdendam tapi tak menyusah kan orang tak pe
    kira berdendam yang terendam dalam hati je

    ReplyDelete
  48. harap2 dendam aku ni sembuh akhirnya...

    ReplyDelete